Företaget Franzéns startade 1987

Närmare bestämt den 15 oktober 1987. Den första affären hette Jalles Lågpris och låg i liten lokal som tidigare hade varit en kvartersbutik. Namnet Jalles kommer ifrån att min far, Evald Franzén, hade haft ett företag som hette Jalmars Konfektion och som tillverkade kläder av olika slag, bl.a byxor, jackor, kostymer mm. Han försåg många av dåtidens stora popband, såsom Tages, Hep Stars, Hootananny Singers m.fl, med scenkläder.

Släkten Franzéns

härstammar ursprungligen från Ulricehamn och närheten till Borås, Sveriges textilcentrum, gjorde att min far började jobba inom textilindustrin. Han utbildade sig till modellör, det som idag heter designer, och jobbade inom flertalet av dåtidens största textiltillverkare. 1962 så valde han att starta eget företag tillsammans med en klädhandlare från Eskilstuna som hette Bengt Blomberg. De hade hittat en nybyggd fabrikslokal i Avesta och de startade det som skulle bli Avesta Konfektion. De blev stora tillverkare av byxor, många kanske känner igen sloganen ”Alla stjärtars byxa” med Lill-Babs som en av modellerna som marknadsförde dambyxorna. Ett tag så var Avesta Konfektion kommunens näst största arbetsgivare, endast Avesta Jernverk var större. Efter 5 år så valde dom att dela på sig och pappa startade då Jalmars Konfektion. Tillverkningen höll han på med fram till 1974 då han istället bytte ”sida” och började sälja kläder i egen butik.
FRANZENS2
FRANZENS1

Klädmarknaden i Krylbo

Som liten grabb så var jag med min pappa när han jobbade. Det är många söndagar som jag har sett honom lägga ut lager efter lager med tyg, som han sedan lade på skisser på och ritade av för att slutligen skära ut bitarna så att sömmerskorna kunde börja sy på måndag morgon. När han senare började med butikerna (han hade 5st ett tag) så hjälpte jag till på lagret med märkning, galgar kläder mm. Som ni förstår så är jag född in i det här, kläder har alltid funnits i mitt liv. Pappa hann dock sälja av allting innan jag blev så pass stor så att jag skulle kunna ta över företaget och ev. driva det vidare. Istället så började jag från början på helt egen hand. Dock hade jag tillgång till min fars alla värdefulla kontakter inom branschen, nog så värdefullt.

Fyndgrottan brann ner till grunden.

Hela fastigheten brann ner. Det var en brand som tog oss hårt men 2 år senare så hade vi byggt ut lokalen där vi hade kläder och fick på så sätt allt, kläder och tyger, under ett tak. Hela tiden så förändras sortimentet. Från början så hade vi barn-, dam- och herrkläder samt tyger. Efter hand så har barn- och herrkläderna fått flytta ut medan damkläderna har utökats. På samma sätt har tygavdelningen förändrats. Tidigare var det nästan bara tyg på metervara, idag så är det färdigsydda gardiner samt en stor del heminredning. Vår målsättning har alltid varit att ha bästa kvaliteten till lägsta priset. Som kund ska du aldrig kunna hitta samma vara till lägre pris i någon annan butik.